Aktuelno

OKRUGLI STO

TRANZICIJA ENERGETIKE – GLOBALNE PROMENE I RESTRUKTURIRANJE ENERGETSKOG SEKTORA U SRBIJI

Društvo ekonomista Beograda u saradnji sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Beogradu organizovalo je Okrugli sto na temu:  TRANZICIJA ENERGETIKE – GLOBALNE PROMENE I RESTRUKTURIRANJE ENERGETSKOG SEKTORA U SRBIJI. Skup je održan 09. Novembra 2018.godine na Ekonomskom fakultetu i okupio je veliki broj eminentnih stručnjaka. Između ostalog na skupu su razmatrana najbitnija pitanja razvoja i uloge energetskog sektora Srbije, uloge inovacija u razvoju energetskog sektora, potrebe njegovor restrukturiranja, kao i savremenog odnosa i uloge obnovljivih izvora energije, klimatskih promena i slično na značaj i efikasnost tranzicije energetskog sektora Srbije.

 

Treći Forum kreativne ekonomije

U okviru trećeg Foruma kreativne ekonomije u saradnji sa Društvom ekonomista Beograda  16-18. juna održano je savetovanje “Kreativna privreda i ekonomski razvoj Srbije“ u hotelu StarA na Staroj planini.

Učesnici su diskutovali o potencijalima kreativne privrede za lokalni razvoj i unapređenje kvaliteta života u zajednici. Konferencija se održala u sklopu projekta „Jacanje institucionalnih kapaciteta za razvoj kulturnih industrija u Srbiji” gde je Pirot bila pilot teritorija za razvoj Agende razvoja kulturnih i kreativnih industrija.  Tokom konferencije predstavnici kreativnih industrija Pirota  predstavili su razvojne potencijale kulture i kreativnih industrija u Pirotu, kao i svoje institucije i organizacije koje deluju u ovoj oblasti. U ovoj sesiji ucestvovali su Radovan Asković i Kristijan Asković iz NVO “Pralipe”, Biljana Marinkovi iz  udruzenja “Žene Juga” i Aleksandar Živković iz Narodnog pozorišta Pirot.

U okviru konferencije je održana promotivna izložba kreativnog preduzetnistva žena Pirota koju su organizovale “Žene juga” sa njihovim članicama, kako bi prikazale ulogu ženskog stvaralaštva u podsticanju kreativnog preduzetništva Pirota i očuvanju gastronomskog nasleđa ovog kraja  – staroplaninskih jela koje su pripremile udruzenje zena “Klok” iz Krupca.

 

DSC_0277DSC_0274IMG_2002IMG_2003IMG_1992IMG_1993